Sušené plody a semena
Sušené plody a semena jsou perfektní svačinkou nebo doplňkem zdravé snídaně. Ovoce sušené teplem je měkké, voňavé a sladké. Ovoce sušené mrazem je křupavé, lehké a zachovává si svou typickou vůni a chuť. Oba typy obsahují mnoho vitamínů a minerálních látek.
Pochutnejte si například na banánech, které nejsou doslazované a obsahují jen cukr přirozeně se vyskytující v ovoci. Nebo si zobněte jahody v čokoládě. Jejich výrazná chuť posune mlsání na novou úroveň.
Proč se ovoce suší?
Dostali jste v zimě chuť na meruňky? Nemusíte si kupovat ty bez chuti ze supermarketu. Pochutnejte si raději na sušeném ovoci. Odstraněním vody se prodlužuje trvanlivost potravin už po staletí. Sušené ovoce a zelenina mají vysoký obsah vlákniny a sacharidů. Jsou chutné, výživné a snadno se skladují.
Jaký je rozdíl mezi ovocem sušeným teplem a mrazem?
K mlsání si můžete vybrat dva typy sušeného ovoce - sušené teplem nebo mrazem. Jaký je mezi nimi rozdíl?
Ovoce sušené teplem
Tento typ ovoce je sušený na slunci nebo v sušičce. Správně sušené ovoce je měkké, sladké a voňavé. Obsahuje také plno vitamínů a minerálních látek. Ale pozor, sušené ovoce má vysoký obsah přírodních sacharidů a není vhodné pro nízkosacharidovou dietu. Vitamin C při sušení teplem výrazně snižuje, vitamin A však bývá zachován.
Ovoce sušené mrazem
Ovoce sušené mrazem je také známé jako lyofilizované. 100 g lyofilizovaného ovoce je vyrobeno přibližně z 600 g čerstvého. Zachovává si původní strukturu, barvu, chuť, vůni i vitamíny. Je také křupavé a velmi lehké. Pozor, lyofilizované ovoce si zachovává také přírodní cukry, proto ho při dietě konzumujte s mírou.