Syrovátkové (whey) proteiny

Syrovátkové proteiny si ve světě sportu právem získaly své místo díky řadě benefitů. Syrovátka podporuje nárůst svalové hmoty a regeneraci svalů po náročném fyzickém výkonu. Některé produkty postavené na syrovátkovém proteinu můžete použít také při redukční dietě jako vhodnou součást výživy svalů s nízkým obsahem kalorií. 

Syrovátkový protein, známý také jako whey protein, je vyrobený z živočišných zdrojů a můžeme ho rozdělit dle obsahu bílkovin a typu zpracování. Mezi nejčastěji používané formy syrovátkového proteinu patří syrovátkový koncentrát, izolát a hydrolyzát. 

Stránka 1 z 1 - 6 položek celkem
Czech Virus Vícesložkový Protein MPS-5 PRO - 2,25kg
Akce
1 199 Kč / ks
1 449 Kč (–17 %)
Kód: 4140/COK
2400 deliciou1s whey protein poudre banane
Akce
QNT Delicious Whey Protein - 908 g
Skladem - ihned k odeslání
459 Kč / ks
699 Kč (–34 %)
Kód: 4026/BAN
easy body skinny protein 450 g
Easy Body Skinny Protein - 450 g
Skladem - ihned k odeslání
429 Kč / ks
Kód: 3915/COK
Fast Whey Protein Hera 80 - 500g
Fast Whey Protein Hera 80 - 500g
Skladem - ihned k odeslání
379 Kč / ks
Kód: 4065/NAT
prime whey protein 2 kg (1)
QNT Prime Whey - 2 kg
Skladem - ihned k odeslání
1 349 Kč / ks
Kód: 4029/SLA
Prom-in CFM Pure Performance - 2250 g
Akce
1 299 Kč / ks
1 399 Kč (–7 %)
Kód: 4104/SLA

Formy syrovátkového proteinu 

Mezi nejčastěji používané formy syrovátkového proteinu patří syrovátkový koncentrát, syrovátkový izolát a syrovátkový hydrolyzát. Jaký je mezi nimi rozdíl? 

Syrovátkový koncentrát

Syrovátkový koncentrát se získává z mléka. Ze 70 až 80 % je složený z bílkovin, tuků, laktózy a dalších látek. Jeho výhodou je nižší cena a větší množství přirozených bioaktivních složek syrovátky.

Syrovátkový izolát

Druhým typem je syrovátkový izolát, který obsahuje až 90 % bílkovin a téměř žádný tuk ani laktózu. Syrovátkový izolát je stravitelný rychleji než syrovátkový koncentrát. Doporučujeme ho v případě, že špatně trávíte laktózu nebo chcete omezit tuk.

Syrovátkový hydrolyzát

Nejvyšší formou syrovátkového proteinu je syrovátkový hydrolyzát. Obsahuje až 95 % bílkovin. Vyrábí se pomocí hydrolýzy, která rozkládá bílkoviny na menší peptidy a aminokyseliny. Díky tomu je rychle stravitelný a vstřebatelný. Také neobsahuje téměř vůbec žádný tuk ani laktózu.