Proč je protein pro sportovce tak důležitý?

Protein pro sportovce je doplněk stravy využívaný k regeneraci svalů po tréninku. Obsahuje vysoké množství bílkovin, které přispívají k růstu a udržení svalové hmoty. Pojďme se s proteinem seznámit trochu blíže. 

proc-je-dulezity-protein (1)

Co jsou to bílkoviny

„Moment, jaké bílkoviny? Nebavíme se tady o proteinu?” Ano, máte pravdu. Ale protein není nic jiného než synonymum pro bílkoviny. A právě ty jsou základní stavební látkou nás všech. Bílkoviny se skládají z menších molekul, které nazýváme aminokyseliny. Existuje jich přibližně dvacet a my potřebujeme všechny. Devět z těchto bílkovin si naše tělo nedokáže samo vytvořit a my je musíme přijímat v potravě. Označují se jako esenciální. 

Jaké jsou zdroje bílkovin

Bílkoviny běžně přijímáme ve vyváženém jídelníčku. Jejich dobrým zdrojem jsou maso, ryby, vejce, mléčné výrobky nebo luštěniny. Nejen vegetariáni a vegani mohou získávat rostlinné bílkoviny ze zdrojů jako jsou ořechy, semena, fazole, sója, quinoa, luštěniny, mandle, mák, sezamová semínka, sojové maso, tempeh, tofu a rostlinné náhrady masa a mléčných výrobků. 

Bílkoviny ve svalech

Bílkoviny jsou stavební hmotou pro naše svaly. Nebojte se jich, ale zároveň to s nimi zbytečně nepřehánějte. Konzumujte přibližně 1,2 g bílkovin na 1 kg vaší tělesné hmotnosti. A právě nyní se dostáváme k užívání bílkovin u sportovců. Díky svým stavebním vlastnostem jsou bílkoviny v podobě proteinových nápojů tak oblíbené především u sportovců. 

Proč brát protein 

Pokud potřebujete aktivně nabrat a zachovat svalovou hmotu, je pro vás protein to pravé. S čím vám tato látka pomůže? 

  • Vyživí svaly a zvýší jejich objem.
  • Zvýší vaši výkonnost. 
  • Zkrátí dobu regenerace. 
  • Zlepší imunitu.
  • Pomůže vám se spalováním tuků a snížením nadváhy.

Jak vybrat protein 

Proteinů existuje několik druhů. Jaký je ten pravý pro vás? 

  • Kaseinový protein: Kasein se do těla vstřebávají postupně až po dobu až 8 hodin. Proto byste je měli brát před spaním, aby měly svaly dostatek času na regeneraci. 
  • Vícesložkový protein: Vícesložkové proteiny kombinují výhody různých druhů proteinů. Vyberte si ten pravý podle typu a náročnosti vašeho tréninku. 
  • Veganský protein: Veganské proteiny jsou perfektní variantou pro vegetariány, vegany a samozřejmě pro každého, kdo chce snížit konzumaci živočišných produktů. 
  • Syrovátkový protein: Syrovátka podporuje nárůst svalové hmoty, regeneraci svalů po náročném fyzickém výkonu a některé syrovátkové proteiny můžete díky nízkému obsahu kalorií použít také při redukční dietě

Kdy a jak brát protein 

Sportovci by měli brát protein jako doplněk stravy po tréninku, kdy svaly potřebují aminokyseliny pro regeneraci a růst. Dbejte také na dostatečný příjem bílkovin v celkové stravě a zohledněte vaše individuální potřeby podle typu sportu a intenzity tréninku. 

Protein se užívá jako prášek, který smícháte s vodou, mlékem nebo jiným nápojem. Obvyklá dávka se pohybuje mezi 20 až 30 gramy na porci. O množství rozhoduje především váš cíl a množství svalové hmoty.

Potřebujete poradit s výběrem nebo máte otázky týkající se proteinu? Napište nám, jsme zde pro vás. 

Další články z našeho blogu: