Co je kreatin a k čemu slouží?

Kreatin je jedním z nejpoužívanějších doplňků stravy pro sportovce a atlety. Podporuje tvorbu energie ve svalových buňkách a napomáhá lepší výkonnosti a regeneraci svalů.

co-je-kreatin3 (1)

K čemu je kreatin

Kreatin je organická sloučenina, která se v těle přirozeně nachází ve svalové tkáni. Slouží k rychlému obnovování energie během krátkodobé fyzické aktivity. Sportovci ho ale užívají i jako doplněk stravy. S jeho pomocí zlepšíte svůj fyzický výkon, zvýšíte sílu a urychlíte regeneraci svalů po tréninku. Díky kreatinu budete také méně unavení a zlepší se vám kognitivní funkce, jako je například paměť nebo koncentrace. 

Jak funguje kreatin

Kreatin se ukládá v svalových buňkách jako kreatinfosfát. Při užívání kreatinu se zvyšuje množství kreatinfosfátu v svalových buňkách, což vám umožní delší a intenzivnější tréninky bez nepříjemné únavy

Pro koho je vhodný kreatin 

Doplňky stravy s kreatinem jsou ideální pro sportovce, kteří provozují silový trénink. Patří mezi ně například kulturisté, powerlifteři a sprinteři. Druhou skupinou jsou sportovci zaměření na výdrž, jako například běžci na dlouhé tratě, fotbalisté, hokejisté nebo tenisté.

Jak užívat kreatin

Dle osvědčených tipů vám doporučujeme užívat kreatin prvních 5 dnů v dávce 15 až 20 g. Této fázi se říká nasycovací. Následující dávkování kreatinu se obvykle pohybuje mezi 3 až 5 gramy denně. Kreatin můžete užívat v cyklech (například 4 týdny užívání a 2 týdny pauzy) nebo kontinuálně. Během jeho užívání nezapomeňte pít dostatečné množství tekutin.

Kdy užívat kreatin

Kreatin sportovci obvykle užívají 30 minut před tréninkem a ihned po tréninku, aby zvýšili tvorbu energie ve svalových buňkách. Kreatin slouží také pro rychlejší regeneraci po náročném tréninku. Užívat ho můžete v rámci cyklu nebo kontinuálně.

Kreatin v netréninkový den

V netréninkové dny se doporučuje užívat kreatin stejně jako při tréninku, aby se udržely jeho účinky.

Kreatin a alkohol

Při užívání kreatinu omezte konzumaci alkoholu. Proč? Alkohol může snížit jeho účinnost a způsobit rychlejší vylučování látky z těla. 

Kreatin a jeho nežádoucí účinky

Při užívání vysokých dávek kreatinu se mohou objevit nežádoucí účinky mezi které patří trávicí potíže, bolesti hlavy, svalové křeče nebo dehydratace. Vzácně může dojít k poškození jater a ledvin. Proto vždy dodržujte doporučené dávkování a užívejte kreatin s dostatečným množstvím tekutin.

Máte nějaké dotazy k užívání kreatinu? Napište nám, rádi vám poradíme. 

Další články z našeho blogu: