Jak se vyznat v doplňcích stravy: kompletní průvodce

Vyznat se v doplňcích stravy může být někdy složité. Proto jsme pro vás připravili komplexního průvodce, ve kterém vás s jednotlivými suplementy seznámíme podrobněji. Jdeme na to. 

jak-se-vyznat-v-vdoplncich-stravy (1)

Jaký je rozdíl mezi doplňky stravy a volně prodejnými léčivými přípravky?

Doplňky stravy a volně prodejné léčivé přípravky spadají do kategorie produktů, které se prodávají bez předpisu lékaře, ale mají odlišné charakteristiky a účinky.

Doplňky stravy

Doplňky stravy jsou určeny ke zlepšení výživy nebo k doplnění živin. Tyto produkty obvykle obsahují vitamíny, minerály, bylinné extrakty nebo jiné látky, které mají příznivé účinky na zdraví. Doplňky stravy nejsou určeny k léčbě nebo prevenci nemocí a jejich účinky nejsou tak silné jako u léčivých přípravků.

Léčivé přípravky

Volně prodejné léčivé přípravky jsou na druhé straně určeny ke zmírnění příznaků nemocí nebo k prevenci zdravotních problémů. Tyto produkty obvykle obsahují léčivé látky, jako jsou analgetika, antihistaminika, ale také vitamíny a minerály. Léčivé přípravky mají silnější účinky než doplňky stravy a mohou být účinnými prostředky pro léčbu a prevenci nemocí.

Doplňky stravy pro sportovce

Doplňků pro sportovce existuje celá řada. Obecně se dá říci, že pomáhají s tvorbou svalové hmoty, regenerací po tréninku a zamezují tvorbě tuku v těle. S jakými doplňky se můžete nejčastěji setkat? 

Protein 

Protein pro sportovce je doplňkem stravy, který napomáhá regeneraci svalů a růstu svalové hmoty. Obvykle se užívá jako prášek, který smícháte s vodou, mlékem nebo jiným nápojem. Dávka proteinu se pohybuje mezi 20 až 30 gramy na porci, což se může lišit v závislosti na druhu proteinu, vaší hmotnosti a vykonávané aktivitě. 

Vždy ale mějte na paměti, že protein pro sportovce není zázračným řešením růstu svalové hmoty a regenerace svalů. Nezapomínejte především na vyvážený jídelníček s dostatečným množstvím bílkovin, sacharidů a tuků. 

Gainer

Gainer je doplněk stravy, který sportovci používají ke zvýšení příjmu kalorií a k podpoře růstu svalové hmoty. Navíc omezuje tvorbu tukové tkáně a chrání svaly během tréninku. Gainer se obvykle užívá jako nápoj, který smícháte s vodou nebo mlékem a vypijete ideálně ihned po cvičení. 

Určitě vás napadlo, jaký je rozdíl mezi proteinem a gainerem? Hlavní rozdíl tkví v poměru sacharidů a bílkovin. Gainer obsahuje více sacharidů a méně bílkovin. Naopak protein obsahuje méně sacharidů a více bílkovin.

Kreatin

Kreatin je látka, která se přirozeně nachází v našem těle a slouží jako zásobárna energie pro svaly. Doplnění kreatinu vám může pomoci zvýšit výkon, svalovou hmotu, rychlost práce svalů, regeneraci a dokonce rozpohybovat mozkové funkce. Denní spotřeba kreatinu se u dospělého člověka pohybuje kolem 2 gramů a neměla by přesáhnout 0,3 g na kilogram tělesné hmotnosti. 

Aminokyseliny / BCAA

BCAA jsou esenciální aminokyseliny, které vám pomohou zvýšit výkon i při namáhavém cvičení, snížit úbytek svalové hmoty během cvičení a urychlit regeneraci svalů. BCAA nápoje se obvykle prodávají jako připravené nápoje nebo prášky, které se smíchají s vodou.

Nakopávač

Víte, co se říká: „Každý den není posvícení.” A platí to i v případě tréninku v posilovně. Pokud se vám nedostává energie a vaše mysl lítá všude možně, je ideální čas na nakopávače. Obsahují komplexní vzorec látek, které vám dají vše potřebné pro podání špičkového výkonu. Hlavní osu tvoří výtažek z guarany, případně kofein. Dále v nich najdete extrakty argininu, citrulinu, zeleného čaje, glukózu nebo jedlou sodu. Kromě dodané energie vám také pomohou spálit přebytečné kalorie

Předtréninkové přípravky

Předtréninkové přípravky vám dodají přesně to, co potřebujete. Stačí si vybrat. Některé vás zásobí elánem do cvičení, jiné fungují jako zdroj potřebných živin, například aminokyselin nebo karnitinu. Seženete u nás i doplňky stravy, které  jsou vhodné pro konzumaci během dne. Pomohou vám například spalovat tuky a aktivovat metabolismus

Vitamíny a minerály

Potravinové doplňky v podobě vitamínů a minerálů jsou užitečné ve chvíli, pokud nemáte dostatečný příjem těchto živin z běžné stravy. Vitamíny a minerály vám pomohou zlepšit kognitivní funkce, dodají vám energii, posílí kosti nebo zlepší kvalitu vlasů, nehtů a pleti.  Jsou výborným doplňkem k pestré, zdravé a vyvážené stravě.

Kloubní výživa

Během pohybu dostávají vaše klouby pořádně zabrat. Abyste si je udrželi dlouho zdravé, neměla by ve vašich doplňcích stravy chybět kloubní výživa. Prostřednictvím snadno stravitelných kapslí dodáte vašemu tělu dostatek kolagenu a živin, které vám pomohou udržet zdravé a pojivové tkáně

Nootropika a adaptogeny

Nootropika a adaptogeny spadají do doplňků stravy, které vám pomohou zlepšit fyzičku i psychickou odolnost. Nootropika jsou látky, které zlepšují kognitivní funkce, jako je paměť, pozornost a učení. Adaptogeny jsou přírodní látky, které pomáhají tělu přizpůsobit se stresu a zlepšují celkovou fyzickou a psychickou odolnost. Oba typy doplňků se obvykle užívají v podobě kapslí, tablet, prášků nebo extraktů. Doporučené dávky a způsob užívání se mohou lišit v závislosti na typu a značce produktu

Doplňky stravy vám pomůžou doplnit nedostatečné množství potřebných živin a zvýší váš sportovní výkon. Také podporují imunitu, regeneraci svalů a zlepšují kognitivní funkce. Na našem e-shopu najdete jen ty nejkvalitnější suplementy, za kterými si stojíme. 

Nejste si jisti výběr nebo máte jakékoliv otázky k jednotlivým výrobkům? Napište nám nebo zavolejte. Jsme zde pro vás.  

Další články z našeho blogu: