Ashwagandha: koňská dávka energie a vitality

Ashwagandha je indická bylina v ajurvédské medicíně známá již 2 500 let. Tento kořen v podobě jemného prášku nebo kapslí v sobě ukrývá sílu, vitalitu, výdrž, koncentraci a mládí. Zařaďte ho do svého jídelníčku i vy, nebudete litovat. 

ashwaganda-clanek (1)

Co je to Ashwagandha

Ashwagandha je bylina využívaná již 2 500 let v ajurvédské medicíně. Možná ji znáte také pod dalšími jmény, mezi které patří český název Vitánie snodárná nebo Indický ženšen či Zimní třešeň. Doslovný překlad zní “vůně koně“ a odkazuje na sílu, kterou při jejím užívání získáte. Příznivě působí na zdraví i na mysl a proto si ji oblíbili milovníci zdravého životního stylu po celém světě.

Odkud pochází Ashwagandha

Ashwagandha je stálezelená vytrvalá rostlina. Jejím domovem je severní Indie a oblast kolem řeky Indus. Velké oblibě se těší také v Nepálu, který s Indií sousedí. Najdete ji ale i v dalších státech, mezi které patří Pákistán, Jemen, Írán nebo Afghánistán

Historie Ashwagandy

První písemné zmínky o této indické bylině se objevily v rozsáhlém lékařském textu o ajurvédské medicíně zvaném Charaka Samhita. Ashwagandha je zde popisována jako bylina příznivě působící na léčbu kožních, respiračních a revmatických onemocnění. Později se další zmínky objevují také v oblasti dnešního Řecka. Tam nachází uplatnění jako sedativum a má také vliv na zlepšení funkce mužských reprodukčních orgánů. Až ve 21. století ale její význam objevují Evropané a Američané. 

Co umí Ashwagandha 

Ashwagandha (česky Ašvaganda) patří mezi adaptogeny. Tyto látky podporují odolnost organismu vůči stresu a únavě. Kromě Ashwagandy do této skupiny patří také Maca, Kurkuma, Rozchodnice čínská nebo například funkční houby. 

Ptáte se, na co je dobrá Ashwagandha? Například na: 

  • posílení duševního zdraví, 
  • zvýšení fyzické výdrže a vytrvalosti,
  • snížení stresu,
  • odstranění únavy,
  • zlepšení spánku, 
  • podporu reprodukčního systému, 
  • zvýšení koncentrace,
  • zlepšení libida, 
  • podporu plodnosti, 
  • celkové omlazení. 

Významně také podporuje roli aminokyselin při ochraně svalové hmoty před katabolizmem, což ocení zejména sportovci.

Jak brát Ashwagandhu

Ašvagandu pořídíte v podobě kapslí nebo jemně mletého prášku. Tento indický kořen má velmi specifickou až hořkou chuť. Samotný vám pravděpodobně chutnat nebude. Pokud dáváte přednost kapslím, vždy je důkladně zapijte velkým množstvím vody. Ashwagandhu v podobě prášku si můžete přidat do šejku, jogurtu, nebo klidně do omáčky či do těsta na buchtu. Denní doporučená dávka je 400 až 500 mg denně

Vždy si ověřte, že výrobek používá certifikované označení KSM-66. jedná se o značkou chráněný širokospektrální extrakt s nejvyššími koncentracemi hlavních látek z kořene Ashwagandy mezi všemi dostupnými extrakty na trhu.

Jak dlouho se může brát Ashwagandha

Ašvagandu můžete bez problémů užívat dlouhodobě. Abyste ale pocítili její pozitivní účinky na zdraví, dopřávejte si ji pravidelně. Někdy se můžete setkat s doporučením, že je vhodné dát si přibližně po dvou měsících pauzu. Záleží jen na vás. Pokud cítíte, že vám užívání Ashwagandhy dělá dobře, v klidu v něm pokračujte. 

Užívání Ashwagandhy po ránu

Užívání Ashwagandhy nalačno může u některých lidí vyvolat mírné žaludeční potíže. Proto ji užívejte raději po snídani nebo po malé svačině. Případně zkuste přidat ashwagandhu do smoothie, nápoje nebo do kaše.

Užívání Ashwagandhy večer

Užívání Ashwagandhy podporuje kvalitní spánek. Přidejte prášek do mléka a směs vypijte než půjdete spát. Pokud vám Ashwagandha nedělá dobře na lačný žaludek, užívejte ji raději večer než ráno. Lépe ji strávíte. 

Ashwagandhu ale můžete užívat kdykoliv během dne. Záleží na vás, jaký čas vám vyhovuje nejvíce. 

Pro koho je Ashwagandha vhodná

Ashwagandha je vhodná pro všechny zdravé a aktivní jedince, sportovce a pro milovníky zdravého životního stylu. Existují ale skupiny, které by se jí měli vyhnout. Patří mezi ně těhotné a kojící ženy, pacienti s cukrovkou, rakovinou prostaty, poruchami činnosti štítné žlázy, jater či ledvin. 

Ashwagandhu najdete v naší nabídce nootropik a adaptogenů. Vyzkoušet ji můžete také v kombinaci s kolagenem a vitamínem C.  

Další články z našeho blogu: